Τυπικοί φοιτητές σε μια σχολή πληροφορικής

Δημοσιεύτηκε από τον Thanos Nokas Τρίτη, 04 Μάρτιος 2014 00:00

Ο ΕίδαΦωςΚαιΜπήκα

Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή που συναντάμε. Είναι αυτός που δήλωσε στο μηχανογραφικό ό,τι σχολή πλήροφορικής υπάρχει στην Ελλάδα γιατί άκουσε ότι δεν θα μείνει άνεργος. Ο συγκεκριμένος τύπος φοιτητή χρησιμοποιεί υπολογιστή πρώτη φορά στην ζωή του για κάτι άλλο πέρα από facebook και YouTube. Ειδικά στην εποχή μου, που δεν είχε βγει ακόμα το facebook, είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τις αντιδράσεις του κατά τις πρώτες του επαφές με την τεχνολογία.

Από την άλλη, κατά έναν παράδοξο τρόπο, ο ΕίδαΦωςΚαιΜπήκα είναι από τους πρώτους που τελειώνει τη σχολή!

Τον αναγνωρίζεις πανεύκολα, καθώς το email του τελειώνει σε "@hotmail.com" και συνήθως περιλαμβάνει την ηλικία του(όταν έφτιαξε το email) ή το έτος γέννησης του.

Τυπικές φράσεις: "Τι είναι το Antivirus;" (Πλέον ξέρει τι είναι και εγκαθιστά τουλάχιστον 3 στον υπολογιστή του), "Πως μπορώ να σώσω αυτή την εικόνα;", "Θέλω να κατεβάσω κάποια τραγούδια από το YouTube"


Ο GadgetoΆσχετος

Ο GadgetoΆσχετος είναι ο τύπος που έχει εξαιρετικά ευρεία γνώση τεχνολογίας αλλά πλήρως επιφανειακή. Έχει πολύ καλό κινητό, φωτογραφική, MP3 Player, αδιανόητα τεράστια συλλογή τραγουδιών και είναι μέλος του thelab και insomnia. Και...εδώ σταματάει. Στα πρώτα εξάμηνα μπορεί να σε ψαρώσει ως προς τις γνώσεις του καθώς, έχοντας παίξει στο easy πάντα, οποιοδήποτε video game της EA, έχει μάθει πολύ καλά αγγλικά. Σου πετάει κάτι φράσεις τύπου "Distributed Integrated System over Data Blocks" και ψαρώνεις.

Αναγνωρίζεται εύκολα από το γεγονός ότι έχει ένα συνήθως-μη-υπαρκτό-φίλο που έχει το επόμενο μοντέλο, σε οτιδήποτε, από αυτό που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά. Επίσης ο φίλος του χρησιμοποιεί ένα λειτουργικό σύστημα που έχει φτιάξει ο ίδιος και φυσικά έχει βασιστεί πάνω σε "Distributed Integrated System over Data Blocks". Τι άλλο;!

Θα τον δεις πάντα με το τελευταίο iPhone ή το Samsung Galaxy με την μεγαλύτερη οθόνη. Πολύ βαριά περιστατικά, έχουν αγοράσει και τα δύο!

Τυπικές φράσεις: Ειλικρινά θα τον ακούσετε πολλές φορές να λέει "Distributed Integrated System over Data Blocks". Δεν ξέρω γιατί....


AppleΚράτορας

Εδώ δεν έχουμε εκπλήξεις. Προφανώς MacBook Air στην καφέ τσάντα ώμου. Αν χωράει, θα έχει μαζί του και το iPad. Στο σπίτι έχει μια DSLR και παίρνει φωτογραφίες πάντα στο auto. Διατηρεί λογαριασμούς Flickr, Tumblr και Deviantart. Προσοχή μην τον μπερδέψετε με GadgetoΆσχετο. O GadgetoΆσχετος έχει λογαριαμό στο Instagram.

Και φυσικά, εννοείται ότι το email που δίνει στους άλλους τελειώνει σε "@me.com". Στην πραγματικότητα το κανονικό του mail είναι GMail αλλά δεν το πολύ λέει...

Ο AppleΚράτορας δεν παίζει Video Games γιατί είναι "χάσιμο χρόνου". Στην πραγματικότητα είτε απλά δεν βγαίνουν για Mac ή αυτά που έχει βρει, σέρνονται. 

Τυπικές φράσεις: "It just works", "Το Mac δεν πιάνει ιούς", "Το Mac δεν κολλάει ποτέ", "Δεν μπορώ να διαβάσω NTFS", "Πρόσεχε πως το πιάνεις, δεν έχω Applecare"


Ο ΠρηξοUnix

Οφείλω να παραδεχτώ, ο ΠρηξοUnix είναι συνήθως το άτομο με τις περισσότερες γνώσεις πληροφορικής σε μια παρέα. Και σε αυτό παίζουν δύο πράγματα ρόλο. Πρώτον ότι όντως έχει γνώση και δεύτερον....ότι πλέον δεν τον κάνει κανείς παρέα...

Ό,τι! Μα ό,τι κάνουν τα Windows, το Linux, συνήθως Debian, το κάνει καλύτερα. Ό,τι δεν κάνει, πολύ απλά δεν χρειάζεται. Σε αντίθεση με τον AppleΚράτορα, που αν το ρωτήσεις γιατί αγοράζει Apple θα σου επαναλάβει ότι έχει διαβάσει στο Cult Of Mac, o ΠρηξοUnix είναι πιο συνειδητοποιημένος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σου λέει την άποψη του χωρίς να τον ρωτήσεις......συνέχεια......όλη την ώρα.

Αναγνωρίζεται εύκολα από το Lenovo laptop σε Debian με custom kernel. Ποτέ δεν θα τον δεις με Ubuntu καθώς είναι πολύ mainstream. Οι προγραμματιστές συνήθως δεν είναι πολιτικοποιημένα όντα, αλλά αν o ΠρηξοUnix είναι, θα έχει γραφτεί στην ΚΝΕ.

Ο ΠρηξοUnix μεγαλώνοντας έχει δύο επιλογές. Είτε γίνεται ΠρηξοSolaris ή ΚρυφοApple! Αν εξελιχθεί σε ΚρυφοApple, λόγω κοινωνικής κατακραυγής, δεν το παραδέχεται ποτέ, ούτε στους πιο κοντινούς του φίλους. Πλέον τον ξεχωρίζεις από τα 55 διαφορετικά αυτοκόλλητα "Open Source" συνέδριων που έχει κολλημένα πάνω στο MacBook Pro(πάντα pro, ποτέ air).

Τυπικές φράσεις: "Είναι πολύ απλό, κάνεις ένα make install στο script του kernel για να κάνεις re-adapt τα db repositories" <- Ξέρω ότι δεν στέκει αυτό, αλλά κάπως έτσι ακούγεται όταν μιλάει στους άλλους...


Ο ΧακεροΕπίμονος

Ο τύπος που νομίζει ότι το να καταφέρει να χαλάσει τους υπολογιστές των εργαστηρίων, τον κάνουν Kevin Mitnick. Ο ΧακεροΕπίμονος είδε στα 15 το Hackers και νομίζει ότι αν καταφέρει να χακάρει τα Windows 98, θα του κάτσει η Angelina Jolie. Το βασικό του μέλημα είναι να διαταρράξει την συστεμική ισορροπία της σχολής με οποιοδήποτε τρόπο.

Αναγνωρίζεται σε ένα εργαστήριο κατά την διάρκεια του μαθήματος, όντας ο μόνος που έχει φέρει το δικό του laptop, το οποίο προσπαθεί με 1002 τρόπους να περάσει στο domain σαν default gateway.

Ο ΧακεροΕπίμονος έχει σχετικά καλή γνώση δικτύων και software, αλλά καταναλώνει τόση φαιά ουσία στο να σπάσει τα νεύρα των network admins που δεν του μένει τίποτα για να κάτσει να διαβάσει.

Τυπικές φράσεις: "Βρήκα ένα scriptaki που σπάει κωδικούς administrator", "Πρέπει να κάνεις inject πακέτα στο wifi", "Που είναι το server room;"


Ο ΚαθηγητοΚολιτσίδας

Είναι ο τύπος που επειδή δείχνει ότι συμφωνεί με τον καθηγητή ότι η Cobol είναι η γλώσσα που πρέπει να ξεκινήσει κάποιος πριν φτιάξει ένα e-shop, έχει καταφέρει να πάρει άδεια να του πηγαίνει καθημερινά καφέ. Και πλέον νομίζει ότι είναι ο καλύτερος προγραμματιστής της σχολής.

Αν πετύχεις στους διαδρόμους GadgetoΆσχετο και ΚαθηγητοΚολιτσίδα να μαλώνουν για ζητήματα τύπου "Intel vs AMD", "Android vs iOS", "Στικούδη vs Prelevic"(Τι; Είπαμε σχολή πληροφορικής, αλλά μιλάμε και για σοβαρά πράγματα), μην πας πουθενά, η συζήτηση θα είναι επική. Φώναξε και κανά φίλο σου.

Το ελεεινά χειρότερο πράγμα στον ΚαθηγητοΚολιτσίδα, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους υπόλοιπους φοιτητές. Από το πρώτο εξάμηνο, σου μιλάει λες και τώρα βρίσκεται στο τέταρτο διδακτορικό πάνω στην κβαντική μηχανική.

Τυπικές φράσεις: "Έχετε δίκιο κ. Καθηγητά", "Φυσικά και μπορείς να δουλέψεις AJAX με fortran", "Αυτή την περίοδο κάνω mobile development σε MSDOS"


Η ΘεοΓκόμενα

Αυτό όπως καταλαβαίνετε βγαίνει μόνο σε θηλυκή έκδοση. Ξέρω, κάθε σχολή έχει την ΘεοΓκόμενα της, αλλά έχεις βάλει μία ωραία γυναίκα ανάμεσα σε 100 προγραμματιστές, που η μόνη επαφή με το αντίθετο φύλο είναι όταν διαλέγουν γυναικείο χαρακτήρα στο lineage; Oh, it's not pretty!

Ξεχωρίζει, εκτός από τον προφανή λόγο, όταν κάνει μια ερώτηση στο αμφιθέατρο και περίπου 300, σεξουαλικά ανενεργοί, προγραμματιστές γυρνάνε να την κοιτάξουν με ταχύτητα σκίουρου που έχει πιει red bull.

Η ΘεοΓκόμενα συνήθως κατάγεται από την Κύπρο! Δεν ξέρω γιατί, τις καλύτερες μας στέλνουν :) Ή αλλιώς από ένα χωριό 5 κατοίκων κοντά σε μια πόλη που έχεις ακούσει από ιστορίες στρατού του πατέρα σου.

Παραδόξως δεν πρόκειται για ψωνισμένη γκόμενα. Τις περισσότερες φορές θα την δεις σοκαρισμένη, ειδικά όταν αναγκάζεται να κάνει copy paste αρχεία σε "μαύρη οθόνη"(terminal).

Τυπικές φράσεις: "Κουνάω το ποντίκι αλλά δεν κάνει κάτι", "Τα παιδιά στην σχολή είναι πολύ ευγενικά, χάλασε σήμερα το laptop μου και 22 άτομα προσφέρθηκαν να μου το φτιάξουν. Ένας μου έδωσε το δικό του!", "Αυτός γιατί με κοιτάει;"(Editor's notice, γιατί είσαι η μόνη γυναίκα σε ακτίνα 200 μέτρων!)_________________________

Εσύ τι τύπος φοιτητή είσαι/ήσουν; Τι; Πιστεύεις ότι διαφέρεις; Είσαι 100% ένας από τους παραπάνω!

P.S. Αν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία το mail μου είναι [email protected] Βέβαια, το MacBook PRO μου με custom kernel, που τρέχει σε Distributed Integrated System over Data Blocks, δεν στο δίνω με τίποτα ;)

Thanos Nokas

Thanos Nokas

Find me on and twitter

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση