Για ποιο λόγο ΔΕΝ πρέπει να κλείσει το Ε-Shop.gr

Δημοσιεύτηκε από τον Thanos Nokas Πέμπτη, 30 Ιούνιος 2011 10:29

Για όσους δεν ξέρουν(λέμε τώρα) το E-Shop.gr είναι από τα μεγαλύτερα online καταστήματα ηλεκτρονικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Που βρίσκεται τώρα το E-Shop.gr; Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, του έντονου ανταγωνισμού αλλά και μερικών λάθος κινήσεων, το E-Shop ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία με αποκορύφωμα την αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών για υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 όπου θα εκδικαστεί στις 5 Οκτωβρίου. Ενώ μέχρι τότε έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή για την προστασία της επιχείρησης. Να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή το E-Shop χρωστάει 43 εκατομμύρια ευρώ.

Άρθρο 99; Τι είναι αυτό; Με πολύ απλά λόγια είναι η διευκόλυνση της εταιρίας ώστε να ξεπληρώσει τους πιστωτές της, απαλλάσσοντας την από τους τόκους των οφειλών της. Βέβαια στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αλλά θα το δούμε αυτό σε λιγάκι.

Γιατί κατέληξε έτσι το E-Shop; Όπως είπαμε και πριν λίγο, σίγουρα φταίει η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Οπότε η οικονομική κρίση έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο, άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το E-Shop ήρθε σήμερα σε αυτή την κατάσταση.

Ανταγωνισμός

Όταν ξεκίνησε το E-Shop και για πολλά χρόνια αργότερα δεν υπήρχε ουσιαστικός ανταγωνισμός. Το e-commerce τότε στην Ελλάδα υπήρχε μόνο στα διδακτορικά των ακαδημαϊκών. Βέβαια από την άλλη το αγοραστικό κοινό που ήταν διατεθειμένο να κάνει online αγορές ήταν περιορισμένο. Όπως και να έχει όμως το E-Shop δεν είχε αντίπαλο. Στην κυριολεξία μέχρι το 2003-2004 το E-Shop.gr ήταν συνυφασμένο με την online αγορά ηλεκτρονικών προϊόντων. Θυμάμαι ότι το Multirama δεν είχε μέχρι τότε ούτε ηλεκτρονική σελίδα, δεν μιλάω ούτε καν για πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών.

Μετά φυσικά άρχισαν να βγαίνουν και άλλα eshops έτσι το E-Shop έχοντας ήδη ένα μερίδιο στην αγορά και θέλοντας να το κρατήσει προχώρησε, πολύ πιθανόν, σε λάθος πρακτικές. Δεν μιλάω για κάτι τρομακτικό. Αλλά το E-Shop για πολύ καιρό πουλούσε προϊόντα πολύ κοντά ή ίσως και κάτω από το κόστος εμφανίζοντας μεγάλους τζίρους. Έτσι εδώ έρχονται οι...

Λάθος κινήσεις

Πρώτα από όλα δεν ήταν ανάγκη εξαρχής να ανοίξουν τόσα E-Shop points. Δεν ήταν ανάγκη να προστεθούν οι κατηγορίες "Φωτοβολταϊκά" και "Εργαλεία". Δεν ήταν σε καμία περίπτωση ανάγκη να μπει Adsense στις σελίδες του E-Shop. Όλα αυτά, μαζί με την τιμολογιακή πρακτική που αναφέραμε προηγουμένως, είχαν ένα σκοπό. Να αυξήσουν τον τζίρο. Οι διευθυντές του E-Shop ήθελαν να αυξήσουν τον τζίρο που εμφανίζουν ώστε να καταφέρουν να μπουν στο χρηματιστήριο, ελπίζοντας ότι θα λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας μια και καλή. Αλλά εδώ ήρθε η...

Οικονομική Κρίση

Οι ασφαλιστικές εταιρίες σταμάτησαν να ασφαλίζουν πιστώσεις. Έτσι τα πιστωτικά όρια μειώθηκαν πάρα πολύ, ενώ παράλληλα οι τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν δάνεια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το E-Shop να έχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και να αδυνατεί να καλύψει τους προμηθευτές του, σε σημείο να σφραγιστούν επιταγές.

Let's talk numbers

Η ενότητα "Let's talk numbers" είναι πάντα η αγαπημένη στα άρθρα μου. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση με στεναχωρεί λίγο. Τέλος πάντων...

Το E-Shop το 2009 είχε απώλειες 1.3 εκάτ. ευρώ ενώ το 2010 2 εκάτ. ευρώ. Και ακούγεται ότι έχει απώλειες και το 2011 μέχρι σήμερα. Όμως ο κ. Αποστολάκης, γενικός διευθυντής του E-Shop, δηλώνει ότι από τον Ιούνιο παρουσιάζεται αυξητική τάση πωλήσεων.

Οπότε τι κάνουμε τώρα;

Το E-Shop αποτελεί μια επιχείρηση με πολλούς εργαζομένους και με αρκετά μεγάλη επιρροή στην Ελληνική οικονομία. Αν το E-Shop "βγει από την μέση" θα μείνουν μόνο το Πλαίσιο και το Getitnow. Να θυμίσω ότι Γερμανός-Multirama-Public-Getitnow είναι ο ίδιος όμιλος. Δεν είναι υγιές για την Ελληνική αγορά το E-Shop να μην επιβιώσει από αυτή την κατάσταση.

Πρέπει να προστατευθεί από την πολιτεία με το άρθρο 99 και πρέπει να χορηγηθεί εκ νέου δάνειο, αλλά με αυστηρότερη επίβλεψη αυτή την φορά.

Υ.Γ. Αν το διαβάζει αυτό το άρθρο κάποιος "υπεύθυνος" από το E-Shop. Please! For the love of God!!! Βγάλτε το Adsense από τις σελίδες σας. Θίγεται τις δικές σας πωλήσεις αλλά και αποθαρρύνετε τους affiliates να προωθήσουν τα προϊόντα σας. Απλά πράγματα "Affiliate Marketing 101".


Thanos Nokas

Thanos Nokas

Find me on and twitter

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση