Εποχιακό SEO [Advanced SEO]

Δημοσιεύτηκε από τον Thanos Nokas Δευτέρα, 24 Σεπτέμβριος 2012 07:30

Κατά την διάρκεια του χρόνου εναλλάσονται περιοδικά οι εποχές και οι διάφορες αργίες και εορτές. Το ζήτημα είναι πως θα το εκμεταλλευτούμε αυτό ώστε να φέρουμε περισσότερο traffic από τις μηχανές αναζήτησης και τα social media. Το καλό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ξέρουμε πάντα πότε θα έρθει η επόμενη εορτή ή αργία, έτσι μπορούμε να προετοιμαστούμε.

Αναζητήσεις και trends

Όπως περιστρέφονται οι εποχές και οι εορτές έτσι μεταβάλλονται τα ενδιαφέροντα, άρα και οι αναζητήσεις των χρηστών. Είναι πολύ πιθανότερο ένας χρήστης να ψάξει για "Χριστουγεννιάτικο δέντρο" ή "Συνταγή μελομακάρονων" τα Χριστούγεννα παρά τον Πάσχα. Αν και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τρώμε μελομακάρονα όλο το χρόνο :)

Και μετά είναι και οι άλλες αναζητήσεις, που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται εποχιακές, αλλά επηρεάζονται άμεσα. Π.χ. Οι όροι αναζήτησης "γρήγορο αδυνάτισμα", "αποτρίχωση laser" ενώ φαίνονται γενικοί ως προς την εποχικότητα τους, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη απήχηση λίγο πριν το καλοκαίρι. Αν σκεφτούμε λίγο ευρύτερα τους όρους αναζήτησης, θα δούμε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό επηρεάζονται εποχιακά. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Εποχιακό SEO, πρακτικές τεχνικές

1. Προετοιμασία

Ξέρουμε από πριν πότε θα έρθει η επόμενη "εποχή" που θα αυξηθούν τα αποτελέσματα αναζήτησης, έτσι μπορούμε να προετοιμαστούμε. Επειδή το SEO δεν είναι κάτι που τα αποτελέσματα του φαίνονται μέσα σε μια μέρα, πρέπει να φτιάξουμε την σελίδα που θέλουμε να προωθήσουμε 3-4 μήνες πριν. Πρέπει να γράψουμε το κατάλληλο κείμενο με τα αντίστοιχα keywords και να φτιάξουμε σχετικά backlinks. Έτσι σιγά σιγά η σελίδα μας θα αρχίσει να παίρνει rank, πολύ πιο γρήγορα από ένα πιθανό ανταγωνιστή μας που θα την δημοσιεύσει τελευταία στιγμή.

Κάθε webmaster/επιχείρηση πρέπει να φτιάξει ένα ημερολόγιο με το ποιες είναι οι περιόδοι του χρόνου που είναι συμβατές με το περιεχόμενο προώθησης της ιστοσελίδας. Π.χ. αν είχα site που πουλάει κοσμήματα, ενδεχομένως να σημείωνα τις 14 Φεβρουαρίου. Λέω εγώ τώρα...

2. Εκτέλεση

Εφόσον έχουμε φτιάξει μια σελίδα και την έχουμε δώσει στις μηχανές αναζήτησης, λογικά, θα έχει επισκέψεις. Αλλά πρέπει την κατάλληλη χρονική στιγμή να της δώσουμε το boost που χρειάζεται. Π.χ. αν έχουμε κάνει μια σελίδα με στοχευμένο keyword "Αγορά Χριστουγεννιάτικου δέντρου", πρέπει να αρχίσουμε κοντά στην 1η Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την φάση:

  • Καλό θα ήταν η σελίδα προς προώθηση να γίνει featured στην πρώτη σελίδα.
  • Να δημοσιευτεί στα social media a.k.a. twitter, facebook κτλ
  • Να γίνει προώθηση μέσω newsletter. Το newsletter είναι πολύ πιο δεκτικό προς τον χρήστη όταν το λαμβάνει την κατάλληλη στιγμή.

3. Συντήρηση

Όταν περάσει η εποχή προώθησης του συγκεκριμμένου προιόντος/υπηρεσίας

  • Δεν σβήνουμε την σελίδα
  • Δεν βγάζουμε τα backlinks

Αυτή η σελίδα πρέπει να είναι έτοιμη για τον επόμενο χρόνο. Δεν πρέπει να χάσει το rank που έχει πάρει στις μηχανές αναζήτησης. Πολύ πιθανόν, με λίγες αλλαγές να είναι έτοιμη για τον επόμενο χρόνο. Δεν προβλέπεται μέσα στα επόμενα χρόνια να σταματήσει ο κόσμος να τρώει μελομακάρονα τα Χριστούγεννα.

Thanos Nokas

Thanos Nokas

Find me on and twitter

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση