Affiliate Marketing και η επίδραση των Deal Sites

Δημοσιεύτηκε από τον Thanos Nokas Τρίτη, 07 Ιούνιος 2011 15:19

Πρώτα από όλα, όλοι έχετε δει την νέα μόδα στην Ελλάδα με τα Deal Sites ή αλλιώς Group/Social Buying Sites. Ποια είναι όμως η επίδραση τους στο Affiliate Marketing;

Όσοι γνωρίζουν τι είναι τα deal sites μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη παράγραφο. Για όσους δεν είναι ενήμεροι, τo deal site είναι ένα απλουστευμένο e-shop το οποίο εμπορεύεται έναν περιορισμένο αριθμό προϊόντων ή υπηρεσιών κάθε μέρα σε χαμηλές τιμές, αλλά με την λογική ότι για να ισχύσει η χαμηλή τιμή πρέπει να αγοραστεί ένας ελάχιστος αριθμός προϊόντων ή υπηρεσιών. Π.χ. "Ένα εισιτήριο πήγαινε-έλα για Λονδίνο από 99€ αρχική τιμή, 49€ τελική με ελάχιστο αριθμό κουπονιών 10." Κάτι που σημαίνει ότι για να ισχύσει η προσφορά πρέπει να αγοραστούν τουλάχιστον 10 εισιτήρια. Αλλά επειδή μια εικόνα ισούται με 1024 λέξεις δείτε το GoldenDeals και το Groupon που κυριαρχούν στην Ελλάδα και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ.


Affiliate Marketing λοιπόν...

Θεωρώ δεδομένο ότι όλοι γνωρίζεται τα βασικά γύρω από το Affiliate Marketing, αλλά just in case, διαβάστε τι είναι το affiliate marketing, δείτε τα affiliate marketing networks που χρησιμοποιώ και τα βιβλία affiliate marketing που προτείνω.

Ας "αναλύσουμε" λίγο χοντρικά τι χρειάζεται ένα οικονομικό περιβάλλον ώστε να λειτουργήσει σωστά ένα σύστημα affiliate marketing. Χρειαζόμαστε έναν διαφημιστή που θέλει να πουλήσει το προϊόν της εταιρίας του. Έναν publisher-affiliate ο οποίος θα προωθεί το προϊόν με σκοπό να λάβει την προμήθεια της πώλησης. Και έναν αγοραστή ο οποίος μέσω των ενεργειών του publisher θα αγοράσει εν τέλει το προϊόν του διαφημιστή.

Μέχρι πριν 1-1,5 χρόνο υπήρχε το εξής πρόβλημα. Ο μέσος Έλληνας αγοραστής δεν είχε την απαραίτητη ηλεκτρονική παιδεία ώστε να αγοράσει από το Internet. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν είχαν λογαριασμό Paypal και είχαν φόβο(αδικαιολόγητο) στο να "δώσουν την πιστωτική τους στο Internet".

Έτσι το Affiliate Marketing, που έχει ουσιαστική εφαρμογή μόνο στην ηλεκτρονική αγορά, παρέμενε στάσιμο. Δεν υπήρχαν πολλοί αγοραστές έτσι δεν έμπαιναν πολλοί διαφημιστές, έτσι ένας affiliate δεν είχε πολλές καμπάνιες να προωθήσει και όλο αυτό έκανε κύκλο.

Και τα Deal Sites τι δουλειά έχουν στο Affiliate Marketing

Εδώ είναι το ωραίο. Βγήκαν τόσα πολλά deal sites τα οποία έλαβαν πολύ θερμή υποδοχή από το αγοραστικό κοινό. Έτσι ο μέσος Έλληνας "αναγκάστηκε" να μάθει να χρησιμοποιεί την πιστωτική του ηλεκτρονικά και να φτιάξει λογαριασμό paypal, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τις καθημερινές προσφορές. 

Γιατί όμως έγινε τέτοιο ξέσπασμα και βγήκαν μερικές εκατοντάδες deal sites και συνεχίζουν να βγαίνουν; Η απάντηση είναι απλή. Η Οικονομική Κρίση! Ο συνδυασμός της υπερβολής των ΜΜΕ μαζί φυσικά με ένα κομμάτι της πραγματικότητας, επενέβη στην δομή του DNA μας και πρόσθεσε όλα τα απαραίτητα γονίδια που χρειάζονται ώστε με το που ακούμε την λέξη "Προσφορά" να τρέχει αυτόματα process το οποίο να κάνει force close ότι άλλο τρέχει εκείνη την στιγμή ενώ παράλληλα να προκαλεί μετακίνηση σπονδύλου από την ταχύτητα περιστροφής του κεφαλιού προς την πηγή της λέξης "Προσφορά" (Πραγματικά επιστημονικά στοιχεία!).

Έτσι τώρα άρχισε ένας νέος κύκλος. Αυτή την φορά όμως με θετικά αποτελέσματα. Πλέον όλο και περισσότεροι αγοράζουν ηλεκτρονικά και όχι μόνο από deal sites. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο για τους affiliates να προωθήσουν προϊόντα, έτσι μπαίνουν όλο και περισσότερες εταιρίες στο παιχνίδι. 

Let's talk numbers

Οι αριθμοί είναι πραγματικά αποστομωτικοί. Ενώ μέχρι πριν 1,5 χρόνο το μόνο Affiliate Marketing Network που υπήρχε ήταν η Linkwise με 20 καμπάνιες. Τώρα υπάρχουν 4 networks και μόνο η Linkwise έχει περίπου 150 καμπάνιες. Και προστίθενται νέες καμπάνιες καθημερινά. 

Το συμπέρασμα είναι πολύ βαθύτερο από την αποδοχή της ανάπτυξης του Affiliate Marketing στην Ελλάδα. Μπορεί τα πράγματα να μην πάνε γενικά πολύ καλά για την οικονομία της χώρας μας αλλά ένα κομμάτι της οικονομίας έχει εξαιρετική ανάπτυξη. Έρχονται λαμπρές μέρες για το Affiliate Marketing και γενικά για το Internet Marketing στην Ελλάδα. Για αυτό μην περιμένεις, μπες στο παιχνίδι άρχισε με το να γραφτείς στα affiliate marketing networks

Thanos Nokas

Thanos Nokas

Find me on and twitter

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση