Internet και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε από τον Thanos Nokas Δευτέρα, 23 Αύγουστος 2010 16:08

Μπακαλόγατος και InternetΑποφάσισες να κάνεις σελίδα για το σουβλατζίδικο σου; Εντάξει το καταλαβαίνω. Μην κάνεις το λάθος όμως να φτιάξεις σελίδα για την επιχείρηση σου μόνο και μόνο για να λες ότι έχεις και για να την προσθέσεις στην εταιρική κάρτα. Παρατηρείται πολύ έντονα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα να κάνουν αγώνα για το ποια έχει την χειρότερη σελίδα. Τώρα τελευταία διάβασα κάτι πολύ σωστό(Δεν θυμάμαι από που για να δώσω credit, sorry).

Φαντάσου να μπει ένας πελάτης στο μαγαζί σου και να δει σκονισμένο χαλάκι, απαρχαιωμένα προϊόντα που είναι ταξινομημένα άτακτα, βρώμικα ράφια κτλ. Τι εικόνα νομίζετε ότι θα λάβει ο πελάτης; Πάντως σίγουρα όχι "Τι ωραία που είναι εδώ! Να ξανάρθω και αύριο!". Ε Λοιπόν, πολλά websites επιχειρήσεων που βλέπω στην Ελλάδα έχουν αυτή την εικόνα.

Τα πιο σημαντικά λάθη που γίνονται, όσων αφορά την δομή και την εμφάνιση, είναι:

  • Ακαταλαβίστικα μενού που δεν παραμένουν σταθερά από σελίδα σε σελίδα έτσι ο χρήστης δεν μπορεί να περιηγηθεί.
  • Απίστευτοι συνδυασμοί χρωμάτων που θυμίζουν τίτλους τέλους B-Movies προηγούμενης δεκαετίας. Π.χ. πορτοκαλί background με μουσταρδί τίτλους και πετρόλ γραμματοσειρά ώστε να κάνουν το διάβασμα του περιεχομένου όσο πιο δύσκολο γίνεται.
  • Φωτογραφίες προϊόντων και δειγμάτων δουλειάς λες και ο φωτογράφος τις έβγαζε ενώ έκανε bungee jumping με κινητό τηλέφωνο. Έτσι είναι όσο κουνημένες και θολές χρειάζεται για να σου προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Μην γελάτε! Δεν είναι αστείο. Αυτές οι σελίδες υπάρχουν και κάποιοι έχουν πληρώσει λεφτά για να καταστρέψουν την διαδικτυακή παρουσία της επιχείρησης τους.

Μετά έρχεται και το άλλο! Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των "Sites" είναι ότι η τελευταία ενημέρωση έγινε λίγο μετά την μεταπολίτευση. Ένα site έχει φτιαχτεί εδώ και 10 χρόνια και κανείς δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να θέλει μια ανανέωση! Είναι ακριβώς το ίδιο από τότε που παραδόθηκε από τον  "προγραμματιστή".

Επίσης ένα άλλο κόλλημα που έχουν μερικοί επιχειρηματίες είναι ότι θέλουν να φτιάξουν Flash site. Εντάξει το Flash όντως μπορεί να γίνει ωραίο στο μάτι με τα transitions που κάνει και με τα κουμπάκια που αναβοσβήνουν αλλά έχει ένα πολύ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ. Είναι κλειστό πρότυπο απο την Adobe και δεν αναγνωρίζεται από τις μηχανές αναζήτησης. Οπότε τι σημασία έχει που είναι ωραίο αν δεν πρόκειται να σε βρει κανείς; Το κανονικό μου επάγγελμα είναι Web Developer έτσι μερικές φορές, αν έχω χρόνο, φτιάχνω καμιά σελίδα. Ακολουθεί συζήτηση με εμένα και κάποιον υποψήφιο πελάτη η οποία δεν μου έχει τύχει μόνο μια φορά:

  • Εγώ: Τι λειτουργίες θα θέλατε να έχει το site σας;
  • Πελάτης: Θα ήθελα να έχει χρώματα που αλλάζουν, να παίζει από πίσω ένα τραγούδι και να δείχνει εφέ από σελίδα σε σελίδα!!!
  • Εγώ: Αυτό που λέτε γίνεται μόνο με Flash αλλά δεν σας το συστήνω γιατί δεν θα φαίνεται στις μηχανές αναζήτησης.
  • Πελάτης: Ε, και τι έγινε;
  • Εγώ: Σκεφτείτε, το ίδιο είναι να έχετε ένα μαγαζί στα προάστια σε ένα υπόγειο και το ίδιο είναι να έχετε γωνιακό στην Ερμού; Αν το φτιάξουμε σε Flash θα είναι σαν έχετε μαγαζί στο υπόγειο και δεν θα μπορεί κανείς να σας βρει από το Google.
  • Πελάτης: Δεν πειράζει! Εγώ θέλω να είναι όμορφο!
  • Εγώ: (Εδώ σιωπηλός αναρωτιέμαι αν μιλάω κινέζικα...Foot in mouth)

Να σημειώσω ότι μπορείς να έχεις Flash και να φαίνεται στις μηχανές αναζήτησης, φτιάχνοντας ένα HTML site από πίσω που να φαίνεται στους χρήστες που δεν υποστηρίζουν Flash και στις μηχανές αναζήτησης, που να έχει ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο και navigation. Αλλά πραγματικά δεν αξίζει η ταλαιπωρία.

Τώρα που τα είπα και ηρέμησα, ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Εσύ μικρομεσαίε επιχειρηματία μου με διαβάζεις αυτή την στιγμή, κοίτα τι πρέπει να κάνεις:

Το απλό είναι ωραίο

Δεν χρειάζονται πολλά και περίεργα χρώματα. Δες λίγο την πλευρά του χρήστη. Ο χρήστης μπαίνει στο site της επιχείρησης σου για να ενημερωθεί για την επιχείρηση σου. Τόσο απλό! Μην του το κάνεις δύσκολο...

Μήπως έχει κλείσει αυτό το εστιατόριο...

Αν έχεις να ενημερώσεις το site σου από την προηγούμενη δεκαετία, τι θες να νομίζει ο επισκέπτης; Πάρε τον έλεγχο του site σου. Ρίξε μια ματιά σε Joomla! και Wordpress που φτιάχνεις sites μέσα σε λίγες μέρες χωρίς γνώση προγραμματισμού. Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, στο εξωτερικό όλες οι γιαγιάδες έχουν το blog τους και πάω στοίχημα ότι δεν ξέρουν καλύτερη HTML από εσένα...

Δεν καταλαβαίνω τι δείχνει αυτή η φωτογραφία

Σεβάσου λίγο τους επισκέπτες σου και το site σου, όπως σέβεσαι την επιχείρηση σου. Φτιάξε ένα αξιόλογο site που συμπληρώνει και διαφημίζει την επιχείρηση σου. Με το να έχεις ένα site που είναι μαύρα χάλια την δυσφημίζεις.

Καταλήγοντας

Πλέον σκέφτομαι να ξεκινήσω διαγωνισμό για να βγάλουμε τα 10 πιο άσχημα sites στην Ελλάδα! Εσείς τι λέτε;

Thanos Nokas

Thanos Nokas

Find me on and twitter

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση